Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Članki > Alpinistični odsek OSTALI ČLANKI
Ogledov: 2980      

 RECCO sistem


Dodano: 12.01.2010, Avtor: GRS Tržič

RECCO® je sistem za lociranje zasutih v plazu, ki ga uporablja več kot 600 reševalnih organizacij širom po svetu. RECCO tehnologija omogoča hitro in neposredno lociranje zasutega v snegu s pomočjo harmoničnega radarja.

RECCO® je sistem za lociranje zasutih v plazu, ki ga uporablja več kot 600 reševalnih organizacij širom po svetu. RECCO tehnologija omogoča hitro in neposredno lociranje zasutega v snegu s pomočjo harmoničnega radarja. Sistem RECCO® je sestavljen iz dveh delov: detektorja, ki ni v prosti prodaji in ga imajo posamezne reševalne službe ter RECCO® reflektorja, ki je vgrajen v različne dele oblačil ali opreme, je fiksen, ne potrebuje dodatnega usposabljanja in nima napajanja - baterij.

Čeprav je namen in postopek iskanja podoben delu z lavinsko žolno sistem RECCO ni namenjen niti uporaben za tovariško pomoč in ni nadomestek za lavinsko žolno! (ni kompatibilen!) Recco je dodatna možnost in orodje, ki nima vpliva na ostale reševalne metode kot so lavinski psi, iskanje z oddajniki in iskanje s sondami. Vendar RECCO sistem pri organizirani reševalni akciji omogoča hitrejše lociranje zasutih, ki jim vgrajen reflektor Recco ponuja še dodatno možnost, da jih reševalci pravočasno najdejo!


Recco reflektor:

Sestavljen je iz majhne, ploščate kapsule dimenzij približno (12 X 25 X 1,5) mm. Vsebuje par anten (bakrena folija) povezanih z diodo. Anteni ob določeni frekvenci prideta v resonanco. Reflektor je pasiven, kar pomeni da ne potrebuje napajanja, niti ga ne rabimo vključevati ali izključevati. Proizvajalec priporoča, da je posameznik opremljen s parom reflektorjev, nameščenima na nasprotnih delih telesa (zaradi položaja zasutega seveda)

Detektor oddaja zelo usmerjen signal visoke frekvence s sprednje starni naprave. Če signal zadane reflektor se le ta odbije. In zaradi vgrajene diode je frekvenca odbitega signala podvojena -- harmonski radar. Gre za pomembno dejstvo, ki operaterju pove da je resnično "zadel" reflektor in ne le kakšen kos metala enakih dimenzij kot antene v Recco reflektorju. Domet detektorja pozraku je 100 m do 200 m, v snegu do 30 m, na domet pa bistveno vplivajo parametri ozračja ( predvsem vlaga ). Pri uporabi detektorjev v helikopterju v ZDA povratni signal odbit z reflektorja sprejema ustrezno usposobljen pilot in tako lahko plovilo usmeri direktno k zasutemu.

Povratni signal se pretvori v zvočni signal (ton), katerega jakost je premo sorazmerna z oddaljenostjo od reflektorja. Izkušen operater se lahko na tak način v ravni liniji hitro približa in locira zasutega v plazu. To dejstvo izhaja iz bistveno višje frekvence napram lavinskim žolnam (457 kHz), pri katerih imamo več elektromagnetnih silnic v oliki elips.

Recco sistem ni nadomestek za trezno presojo pred odhodom na turo, niti napravica ki bi nadomestila lavinsko žolno. Gre resnično le za še eno dodatno možnost, da reševalci zasutega najdejo v zlatih 20 minutah. Zabeleženih je nekaj primerov, ko so z detektorji locirali tudi določene elektronske naprave (telefon, ročne ure, ...) vendar gre bolj za izjemo kot za potrjeno karakteristiko detektorja. Res pa je, da je z letom 2009 Recco izdelal detektor, ki omogoča tudi iskanje na mednarodno standardizirani frekvenci lavinskih žoln - 457 kHz.

Seveda pa je za delo z detektorji potrebno ustrezno usposabljanje reševalcev.

GRZS ima dve napravi RECCO, ki jih je nabavila leta 2000. Eno napravo ima Potočnik, druga je v skladišču GRZS. To napravo iz skladišča se "posoja" postajam, da jo na zimskih vajah preizkusijo.

V jeseni 2009 je GRZS podpisala pogodbo z RECCO o najemu nove naprave, ki jo bomo dobili v najem (sedaj imajo tak način poslovanja) za pet let.

 

Na sliki primer detektorja in dveh reflektorjev, več info pa tudi na www.recco.comPovzeto po članku GRS Tržič.

Komentarji (2) - vidni samo prijavljenim!

Prikaži vse članke

 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji