Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Notičke Ostale notičke
Ogledov: 408      

Umrl je Franček Knez, legenda slovenskega alpinizma


Dodano: 07.10.2017

Eden največjih plezalcev in alpinistov našega časa je julija dopolnil 62 let.

»Tanke so niti življenja, in kdor je kdaj stopil na tanek skalni rob, ki loči tu od onkraj, je lahko uzrl velikost življenja.«

Franček Knez

Kot je ob 60. letnici Frančka Kneza zapisala tiskovna predstavnica Planinske zveze Manca Čujež, je eden največjih plezalcev in alpinistov našega časa nanizal osupljivo veliko prvenstvenih vzponov v najtežjih stenah doma in po svetu ter pustili svoje prvenstvene smeri v vseh »treh problemih Alp«.

Vrhunski alpinist, rojen 15. julija 1955 v Celju, je že kot kratkohlačnik čuječe raziskoval grape, soteske, skale in gozdove v okolici rodnih Rimskih Toplic.  Franček Knez je nato preplezal osupljivo veliko prvenstvenih vzponov v najtežjih stenah doma in v gorstvih po vsem svetu, kar je domala neponovljiv dosežek.

Nanizal je več kot  5000 vzponov in več kot 700 prvenstvenih smeri v Himalaji, Karakorumu (Trango), Andih (Chacrara, Chopicalqui) in Patagoniji (Fitz Roy, Torre Egger, Cerro Torre), pa v Združenih državah Amerike (El Capitan), zahodnih Alpah, Dolomitih in predvsem v domačih gorah, 34 med njimi samo v Severni triglavski steni.

»Leta 1982 je v takrat (in še danes) neverjetnem času šestih ur preplezal razvpito severno steno Eigerja, kjer je štiri leta kasneje dodal še novo smer. Ker ima svoje smeri tako v Matterhornu kot v Grandes Jorasses, je eden redkih alpinistov, ki so pustili svoje prvenstvene smeri v vseh treh problemih Alp,« se je tihi legendi slovenskega alpinizma ob njegovi 60. letnici poklonil tudi žal že pokojni Urban Golob.

Takratni predsednik Slovenije Danilo Türk je leta 2010 za dosežke v slovenskem alpinizmu in za prispevke k ugledu slovenskega alpinizma v svetu in večji prepoznavnosti Slovenije z redom za zasluge odlikoval Frančka Kneza in Silva Kara.

Franček Knez je o sebi zapisal: »Življenje nam je dano in je največ, kar imamo. V njem so sončni in senčni dnevi in tudi rohnijo viharji, včasih nas stisnejo, da smo le sam sebi tujec. Pa kljub vsemu korajža velja, sreča spremlja hrabre.« Na svojo globoko doživeto alpinistično pot je Franček Knez spustil sopotnike v knjigi Ožarjeni kamen.

Silvo Karo ga je poimenoval »guru slovenskega modernega alpinizma«, Viki Grošelj pa »slovensko narodno bogastvo«, saj je eden velikanov slovenskega in tudi svetovnega plezanja in alpinizma nanizal toliko vzponov in prvenstvenih smeri, da pri njem odpove vsaka matematika.

 https://www.delo.si/novice/kronika/umrl-je-francek-knez-legenda-slovenskega-alpinizma.html
Komentarji - vidni samo prijavljenim!

Prikaži več notičk

 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji