Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Turnokolesarski odsek MOGOČE TE ŠE ZANIMA
Ogledov: 4470    

 Lestvice zahtevnosti

Težavnostna lestvica za turno kolesarske ture

SKUPNA TEŽAVNOST TEŽAVNOST VZPONA TEŽAVN0ST SPUSTA DOLŽINA (Km) VIŠINSKA RAZLIKA (m) OPIS
1 - zelo lahka največ V1 največ V2 Do 20 Do 300 Pretežno po asfaltu in dobrem makadamu z blagimi vzponi in spusti.
2 – lahka največ V2 največ S2 Do 30 300 do 800 Dolžina ture je do 30km in do 800m skupnega vzpona po pretežno po dobrih voznih površinah in utrjenih gozdnih cestah brez ovir. Vzponi do V2. Spusti največ S2.
3 – srednje težka največ V3 največ S3 Do 50 600 do 1.000 Dolžina ture je v povprečju 30 km in 800m skupnega vzpona pretežno po makadamskih cestah in kolovozih, deloma tudi po slabši vozni podlagi s kratkimi strmini odseki. Vzponi do V3. Spusti največ S3. Potrebna je dobra fizična pripravljenost.
4 – težka največ V4 največ S4 Do 70 800 do 1.200 Dolžina ture je v povprečju 40 km in 1000m skupnega vzpona pretežno po makadamskih cestah in kolovozih, deloma tudi po slabši vozni podlagi s kratkimi strmini odseki. Vzponi do V4 . Spusti ne presegajo težave S4. Potrebna je zelo dobra fizična pripravljenost.
5 – zelo težka največ V5 največ S5 Do 90 1.000 do 1.400 Dolžina ture je v povprečju 50 km in 1200m skupnega vzpona strmih makadamskih cestah in kolovozih, pogosto po slabši vozni podlagi s dolgimi strmini vzponi in spusti z izpostavljenimi mesti, izjemoma na kratke razdalje tudi nošnja kolesa. Vzponi večinoma v4 in na nekaterih odsekih V5, spusti do S5 . Potrebna je dobra fizična pripravljenost in obvladovanje tehnike vožnje kolesa v težjih pogojih.
6 –izjemno težka največ V6 največ S6 Nad 90 Nad 1.400 Dolžina ture je več kot 60 km in nad 1400m skupnega vzpona po v glavnem po zelo strmih in slabih voznih podlagah. Mestoma nošnja kolesa in spust po izpostavljenem terenu. Ocena vzpona in spusta do V6 in S6. Potrebna je zelo dobra fizična pripravljenost, treniranost in zelo dobro obvladovanje tehnike vožnje kolesa.
7 – nadvse težka V7 S7 Nad 90 Nad 1.400 Dolžina ture je več kot 60 km in nad 1400m skupnega vzpona po v glavnem po zelo strmih in zelo slabih (komaj) voznih podlagah. Pogosto nošnja kolesa in spust po zelo izpostavljenem terenu. Vzpon tudi z mesti V7 in S7. Potrebna je izjemna fizična pripravljenost in treniranost, izjemno dobro obvladovanje tehnike vožnje kolesa.

Opomba: Pri določanju skupne ocene ture ima največji vpliv najtežji element, oziroma tisti ki po težavnosti pretežno navzgor odstopa od ostalih.

Za ocenjevanje zahtevnosti vzponov in spustov uporabljamo splošno uveljavljene ocene, kot jih je v Strmih kolesnicah opisal Marko Paternu.

Zahtevnost vzponov

V1 nezahtevni vzponi po zelo položnih cestah
V2 manj zahtevni vzponi po položnih cestah in kolovozih; naklon manj kot 5%
V3 srednje zahtevni vzponi po srednje strmih cestah in kolovozih; naklon od 5% do 10%
V4 srednje zahtevni vzponi po strmih cestah, kolovozih in pešpoteh; naklon od 10% do 15%
V5 zelo zahtevni vzponi po strmih makadamskih cestah, redkeje asfaltnih, po kolovozih, pešpoteh in stezah; naklon od 15% do 20%, kratka mesta lahko do 25%
V6 izjemno zahtevni vzponi po izjemno strmih kolovozih, redko makadamskih cestah, po pešpoteh, stezah in vlakah; naklon večji od 20%, kratka mesta lahko do 35%
V7 skrajno zahtevni vzponi po skrajno strmih kolovozih, pešpoteh, stezah in vlakah; naklon večji kot 35%, kratka mesta lahko do 50%; ti vzponi so večinoma kratki in jih ponavadi lahko zvozimo šele po več poizkusih ter pri suhi podlagi

Zahtevnost spustov

S1 nezahtevni spusti po dobrih, položnih in srednje strmih asfaltnih in makadamskih cestah
S2 manj zahtevni spusti po dobrih, strmih do zelo strmih asfaltnih in makadamskih cestah
S3 srednje zahtevni spusti po slabih, strmih, do zelo strmih makadamskih cestah in kolovozih brez ovir
S4 srednje zahtevni spusti po kolovozih, pešpoteh in stezah z redkimi ovirami
S5 zelo zahtevni spusti po kolovozih, pešpoteh, stezah in vlakah s stalnimi ovirami
S6 izjemno zahtevni spusti po kolovozih, pešpoteh, stezah in vlakah s stalnimi ovirami
S7 skrajno zahtevni spusti po poteh, redko kolovozih, po stezah in vlakah s stalnimi, skrajno težavnimi ovirami , ki jih ponavadi zmoremo prevoziti šele po več poizkusih in pri suhi podlagi; vožnja je na meji padca


 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji