Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Odprave > Latinska Amerika >  Argentina  OSTALE ODPRAVE
Ogledov: 1784    

Patagonija


 Argentina, Latinska Amerika
Trajanje odprave: 14.01.2005 do 28.02.2005

Člani odprave:

Tanja Grmovšek, Andrej Grmovšek, Silvo Karo, Monika Kambič Mali
Člani odprave smo se dobili 15. januarja na jugu Argentine, v mestecu Chalten, turističnem in plezalnem izhodišču za patagonske gore. Bazni tabor smo postavili v dolini pod vrhom Cerro Torre. Potem nas je čakalo štiri tedensko trepetanje za lepim vremenom in ogromno uspešnega plezanja v morda najlepših gorah na svetu.

Udarno moško plezalno navezo sta sestavljala Andrej in Silvo. V le treh tednih delovanja na odpravi sta nanizala neverjetno serijo plezalnih podvigov. V alpskem stilu sta preplezala prvenstveno kombinacijo smeri na vrh Cerro Torre – Slovenski štart za Cerro Torre, ki je s tem postala najdaljša linija na ta markanten vrh. Prav tako sta v alpskem stilu kot prva ponovila Italiansko smer v JV steni Poincenota, katero sta povezala vse do vrha in s tem naredila prvi integrirani vzpon. Med drugim sta v hitrem slogu (v enem dnevu od baze Agostini in nazaj) preplezala še smer Claro de Luna v Z steni Exuperya in se čez teden dni povzpela še na Aig. Rafael. Njuni vzponi zaqotovo predstavljajo ene najkvalitetnejših vzponov, opravljenih v tej sezoni v Patagonskih stenah.

Ženska naveza katero sta sestavljali Tanja in Monika je opravila odličen vzpon na eno izmed markantnejših gora Patagonije, na Cerro Torre in s tem uresničila svoj velik cilj odprave. V alpskem stilu sta preplezali JV raz – Maestrijevo smer in s tem opravili prvi vzpon ženske naveze na vrh Cerro Torre. Njun uspešen vzpon na Cerro Torre zagotovo predstavlja enega izmed kvalitetnejših ženskih vzponov opravljenih v patagonskih gorah do sedaj in je stopnička več v slovenskem ženskem alpinizmu. Prav tako sta opravile eden redkih pristopov ženske naveze na vrh Ag. de la S. Tanja je po zaključku skupne odprave z Moniko opravila še uspešen vzpon na Ag. Saint Exupery po Buscainijevi smeri.

 http://www.grmoclimb.net/?str=30&pid=1

 Argentina

Latinska Amerika

 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji