Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Odprave > Severna Amerika >  ZDA  OSTALE ODPRAVE
Ogledov: 2316    

Denali 2012


 ZDA, Severna Amerika
Trajanje odprave: 03.06.2012 do 04.07.2012

Člani odprave:

Dušan Golubič (vodja), Miha Šosterič in Bojan Avguštin
Potek odprave
Pobudnik za odpravo je bil Dušan, ki si je še poslednjič po dopolnjenem 60. letu starosti in treh neuspelih poskusih želel poizkusiti osvojiti najvišji vrh Severne Amerike. Priključila sva se mu še dva pustolovščin željna pripravnika, Miha in Bojan. Po dolgotrajnih pripravah, zbiranju opreme, denarja, in iskanju informacij, smo se 3. junija 2012 ob dveh zjutraj zbrali pri Laškem, kjer sem bil na poroki svojega brata. Od tam smo se odpravili na zagrebško letališče, se poslovili od svojih najbližjih in odleteli proti Aljaski.

Še isti dan smo bili v Ancorageu, naslednji dan pa smo nakupili hrano in vse ostalo, kar je bilo potrebno za bivanje na najbolj mrzli gori na svetu. Proti večeru smo se odpravili v Talkeetno, kjer smo prespali, naslednji dan pa smo že uspeli ujeti let na ledenik Kahiltna. Na ledenik nam je uspelo priti zelo hitro, tako da smo imeli dovolj časa za uresničitev naših ciljev. Začelo se je dolgotrajno nošenje opreme in hrane na višje ležeče tabore. Odločili smo se, da bomo v prvi rundi znosili vse na 3400 m in od tam na 4400 m. Strategija se je izkazala za uspešno in 10. junija smo imeli vso opremo v bazi na 4400 m.
Sledilo je urejanje zavetišča v baznem taboru in aklimatizacijske ture. Na gori je bilo obdobje slabega vremena, tako da v prvih dneh bivanja tam ni bilo zabeleženega nobenega vzpona na vrh gore. Ko se je vreme vendarle izboljšalo in so nekateri že osvojili vrh po smeri West Butress, smo se odločili, da poskusimo tudi mi. 16. junija smo zelo zgodaj odrinili iz baze proti grebenu kjer poteka smer West Rib. Obetal se je lep dan, vendar je jutro bilo zelo mrzlo. Mraz je hitro prebil izolacijo čevljev, tako da nas je zazeblo - predvsem v prste na nogah. Po približno eni uri in pol hoje se je Dušan odločil da obrnemo in se vrnemo v bazo. Odhod na vrh prestavimo na naslednji dan, ki pa smo ga odpovedali zaradi razlitja tekočine v Dušanovi spalni vreči, saj je bilo potrebno posušiti notranje čevlje in spalno vrečo. Nekoliko smo bili slabe volje zaradi dveh neproduktivnih dni.
Naslednji dan, 18. junija, se je obetalo ugodno vreme in odločili smo se za ponoven poizkus. Dušan je odločil, da tokrat štartamo bistveno pozneje, ko je prvi del poti, ki vodi do grebena že obsijan s soncem. Iz baze smo odrinili okoli pol enajstih dopoldan. Po skoraj treh urah gaženja snega smo se priključili v smer West Rib, kjer smo se vzpenjali izmenično po grebenu in grapah.

Razmere v smeri niso bile idealne, saj je bilo kar nekaj novega snega in je bilo na nekaterih delih poti potrebno gaziti. Kljub temu se nam je uspelo prebiti skozi in okoli pol desete ure zvečer smo izstopili iz smeri West Rib na Football field.
Nadaljevali smo kot je bilo načrtovano - čez Football field do smeri West Butress in po tej na južni vrh Denalija.

Na vrh smo stopili tik pred polnočjo, od koder smo opazovali čudovit sončni zahod.

Na vrhu

Sestopili smo po smeri West Butress in okrog petih zjutraj smo se vrnili v bazni tabor.

Glavni cilj odprave je bil dosežen. Miha in Bojan sva nameravala še kaj splezati in po pregledu vodnička sva se odločila, da poizkusiva v smeri West Butress direct, vendar sva zaradi pregoste megle obrnila že pred vstopom v smer. Končno smo imeli vsega dovolj in 21. junija smo se vrnili v tabor na 2200m, od koder so nas naslednji dan odpeljali nazaj v Talkeetno.
Sledilo je proslavljanje in turistično pohajkovanje po Aljaski. 26. junija smo odleteli iz Anchoragea v Denver od koder smo se odpravili na obisk k Steve Housu, ki je Dušanov dolgoletni prijatelj. Steve je bil zelo gostoljuben, tako da smo nekaj dni preživeli pri njem v Ridgwayu.

Tam smo po okoliških hribih in plezališčih splezali nekaj smeri. Spoznali smo tudi del Ameriškega podeželja, ki ga bogatijo lepa narava in prijetni ljudje.

Skupaj s Stevom

Na tej odpravi smo združili izkušnje in mladostno zagnanost, kar se je pokazalo za uspešno, saj je odprava v celoti uspela. Odpravo smo v večini financirali sami.

Kronološki pregled odprave:
·         3. junij: odhod iz Zagrebškega letališča ob 7.00, let Zagreb -> Pariz -> Seattle -> Anchorage.
·         4. junij: nakupovanje v Anchorageu in prihod v Talkeetno.
·         5. junij: let na ledenik Kahiltna, prespali smo v bazi na 2200 m.
·         6. junij: nesli smo del opreme v bazo na 3400 m, prespali na 2200 m.
·         7. junij: prestavili smo bazo na 3400m, kjer smo tudi prespali.
·         8. junij: nesli smo del opreme v bazo na 4400 m, prespali smo na 3400 m.
·         9. junij: Miha in Bojan sta nesla del opreme v bazo na 4400m, prespali smo 3400 m. Dušan je zaradi prebavnih težav ostal v taboru.
·         10. junij: prestavili smo bazo na 4400 m.
·         11. junij: smo urejali in utrjevali bazo.
·         12. junij: smo počivali, bilo je slabo vreme z celodnevim sneženjem in močnimi sunki vetra.
·         13. junij: slabo vreme, ko se je vreme izboljšalo smo opravili aklimatizacijski turni smuk s 4800 m.
·         14. junij: aklimatizacijska tura z gaženjem poti na West Rib višina 5000 m, Dušan smuča s 5000 m.
·         15. junij: počitek in priprava za odhod na vrh.
·         16. junij: odhod iz baze v zelo mrzlem jutru ob štirih zjutraj, po približno eni uri in pol hoje obrnemo, ker si Dušan ne more ogreti nog.
·         17. junij: slabo vreme, počitek v bazi.
·         18. junij: odhod iz baze ob 10.30, vzpon po smeri West Rib cut off AGIV 60°, 1000 m, izstop iz smeri ob 21.30, nadaljevali smo po smeri West Butress in osvojili južni vrh Denalija ob 24.00 sestopili smo po smeri West Buttress, v bazo smo se vrnili ob 5.00 zjutraj. Skupen vzpon iz tabora 1800 višinskih metrov.
·         19. junij: počitek v bazi.
·         20. junij: Bojan in Miha se namenita v smer West Buttress direct, vendar zaradi pregoste megle obrneta.
·         21. junij: pospravljanje in povratek v bazo na 2200m, kjer prespimo.
·         22. junij: let v Talkeetno.
·         23. junij: najem avtomobila in odhod iz Talkeetne.
·         24. junij: potovanje z avtomobilom po Aljaski.
·         25. junij: potovanje z avtomobilom po Aljaski.
·         26. junij: povratek v Anchorage in let v Denver.
·         27. junij: najem avtomobila in potovanje do Ridgwaya, kjer smo en teden bivali pri klubskem kolegu in vrhunskem alpinistu Steve Housu.
·         28. junij: plezanje v lokalnem plezališču Ouray.
·         29. junij: splezali smer South chimney, Chimney tower, Cimarron ridge, Rocky mountains (3430 m), ocena 5.6, 120 m.
·         30. junij: splezali smer Hot wee wee, Ophir needles, Southwest Colorado, Rocky mountains (3000 m), ocena 5.9, 180 m.
·         1. julij: Bojan in Miha splezata smer Sendero luminoso, The Sandias, Sothwest Colorado, Rocky Mountains (2700 m), ocena 5.9, 250 m.
·         2. julij: potovanje iz Ridgewaya v Denver.
·         3. julij: potovanje domov Denver -> New York -> Pariz -> Ljubljana.
·         4. julij: prihod domov.

Vse foto: arhiv alpinistične odprave Denali 2012

 

Fotogalerija: http://dusan.sk-branik.si/denali/galerija/index.html

 http://dusan.sk-branik.si/denali/index.html

 ZDA

Severna Amerika

 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji