Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Novice > Sekcija veteranov OSTALE NOVICE
Ogledov: 3366      

 Vabilo na kolesarjenje in izlet po Primorski


Dodano: 16.05.2014

Po programu aktivnosti sekcije v letošnjem letu Vas vabimo na kolesarjenje po Slovenskem delu Porečanke – Parenzane in izlet po Primorski. Glede na napoved vremena, bomo to aktivnost izvedli v soboto 24. maja.

Zbrali se bomo ob 9. uri v Škofijah, na parkirišču na desni strani, kjer se stara cesta spusti proti mejnemu prehodu, naproti cerkve v Škofijah. Manjše makadamsko parkirišče je tik ob kolesarski poti, dve asfaltni pa še v centru Škofij.

Verjetno se boste vsi pripeljali po Primorski avtocesti, kjer za drugim tunelom tik pred Koprom zapeljete desno na izvoz proti Škofijam oz. Trstu in nato na prvem naslednjem izvozu (pred predorom) in preko krožišča v Škofije do omenjenega parkirišča kjer vas bom čakal. Možen je tudi prihod z vlakom, samo časovno ne ustreza: IC 505, ki sprejme tudi kolesa ima odhod iz Maribora ob 06:55 in prihod v Koper ob 11:59. Povratek iz Kopra v Maribor je ob 19:17 s prihodom v Maribor ob 01:13, pa še za kolo se je potrebno posebej dogovoriti s sprevodnikom.

Kot sem že napisal se bomo s kolesi zapeljali po Slovenskem delu bivše železniške proge Trst - Poreč, tako imenovane Porečanke - Parenzane z oznako D-8 imenovane tudi Pot zdravja in prijateljstva, do mejnega prehoda v Sečovljah, po želji in razmerah na poti pa tudi do vasi Valica, kjer je stala Savudrijska železniška postaja in se je proga obrnila na vzhod proti notranjosti Istre, lahko pa tudi do Savudrije in seveda nazaj v Škofije. Ob poti bomo imeli lep razgled na Slovensko primorje in Slovensko Istro. Lahko se bomo oddahnili in kaj popili ali prigriznili ter se nato (žal) po isti trasi vrnili v Škofije. Od Škofij do Sečovelj je cca 30 km in do Savudrije še cca 10, skupaj cca 40 km v eno smer, s povratkom v Škofije torej 60 ali 80 km. Odvisno od hitrosti vožnje torej cca 3 ure in nato še cca 1 ura do Savudrije, ter enako nazaj. Seveda pa lahko, glede na razmere na poti in počutje udeležencev pot skrajšamo oz. se obrnemo nazaj kjerkoli. Preveril bom tudi možnost prevoza koles in udeležencev iz Sečovelj nazaj do Škofij.

Za prestop meje s Hrvaško potrebujemo osebno izkaznico ali potni list.

Pohodniki se lahko odločite za vzpon na Slavnik iz vasi Podgorje in oz. ali pohod po Kraškem robu iz parkirišča nad vasjo Črni Kal.

Hoje na Slavnik iz parkirišča na začetku vasi Podgorje je za slabo uro in pol. Koča na Slavniku je ob vikendih odprta in je možno dobiti tudi kaj za pod zob. Pohod po Kraškem robu se lahko začne iz parkirišča nad vasjo Črni kal (v vasi ni kje parkirati, zato je urejeno večje parkirišče za plezalce slab kilometer nad vasjo). Od parkirišča je krajši vzpon cca 10 min do bivšega Beneškega obrambnega stolpa, nato pa se lahko sprehodite po Kraškem robu do useka kjer železniška proga prebije Kraški rob, po želji pa tudi naprej, (za nadaljevanje poti se je potrebno spustiti ob kratki jeklenici pod Kraški rob in nato prečiti železniško progo ter na drugi strani nadaljevati po Kraškem robu), kakor daleč vam pač ustreza in seveda nazaj do parkirišča. V eno smer ena do dve uri skoraj samo po ravnem.

Glede na čas potreben kolesarjem, da se vrnejo v Škofije lahko pohodniki mirno opravite obe poti. V kolikor pa bo vreme primerno in bo večina za to, da se tudi namočimo v Slovenskem morju - predlagam v Strunjanu - pa se pohodniki in kolesarji dobimo tam. Čas in kraj uskladimo po mobijih.

Za kolesarjenje ni potrebna nobena posebna oprema, saj je proga, razen pred in za obema predoroma skoraj ravna. Za varnost pa vseeno vzemite čelade, saj je na progi kar dosti sprehajalcev, rolkarjev, kolesarjev in še drugih.
Ravno tako pohodniki, razen zaščite pred eventualno burjo ne potrebujete, razen običajne planinske, nobene posebne opreme.

Da se aktivnosti vsak udeleži na svojo odgovornost in po svojih zmožnostih pa tako velja za vse naše akcije, kakor tudi, da pripravljavec izleta udeležence na izletu le spremlja in svetuje, zanje pa ne odgovarja.

Vesel bom, če se vas bo čim več udeležilo razpisanega. Prosim, če me obvestite o vaši udeležbi na ta E naslov ali telefon 041 351863. Za odhod iz MB lahko tudi pomagam uskladiti prevoz.

Lep planinsko kolesarski pozdrav!

Davorin Mesarec

Komentarji - vidni samo prijavljenim!

Prikaži več novic

 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji