Planinsko društvo
Alpinistični odsek
Športno plezalni odsek
Mladinski odsek
Planinska sekcija Vinarje
Sekcija veteranov
Turnokolesarska sekcija
Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor   
novice koledar fotografije forum video članki kontakti
ISKANJE
 
VSTOP ZA ČLANE
Uporabnik:

Geslo:
 zapomni si me

Pridobi geslo
Domov > Novice > OSTALE NOVICE
Ogledov: 361      

 Protidopinško e-izobraževanje


Dodano: 01.12.2021

Za vse registrirane športnike v športnih panogah planinstvo

Ugotovljeno je bilo, da je kljub pozivu in informaciji, da je to potrebno, e-izobraževanje opravilo manj kot 10 % registriranih športnikov v letu 2021 (vsi registrirani v letu 2021 v vseh štirih športnih panogah planinstvo). Vsi, ki e-izobraževanja ne bodo opravili, se v letu 2022 ne bodo mogli registrirati.

Novica je pomembna za vse, ki so stari 14 let in več in registrirani športniki v športnih panogah:

 • planinstvo-športno plezanje,
 • planinstvo-alpinizem,
 • planinstvo-tekmovalno turno smučanje,
 • planinstvo-tekmovalno ledno plezanje.

Novica NE VELJA za planinske vodnike, varuhe gorske narave, markaciste, turno kolesarske vodnike.

S strani Olimpijskega komiteja Slovenije smo pridobili podatek koliko vas je izpolnilo kriterij za registracijo, ki bo začel veljati s 1. 1. 2022 in bo pogoj za registracijo športnikov v letu 2022.

Ugotovljeno je bilo, da je kljub pozivu in informaciji, da je to potrebno storiti, e-izobraževanje opravilo manj kot 10 % registriranih športnikov v letu 2021 (vsi registrirani v letu 2021 v vseh štirih športnih panogah planinstvo).

Vsi, ki e-izobraževanja ne bodo opravili, se v letu 2022 ne bodo morali registrirati, kar pa pomeni:

 • športnik ne bo dobil tekmovalne licence,
 • športnik ne bo zavarovan,
 • posledično z izpadom števila registriranih, bo trpelo javno sofinanciranje tako na ravni PZS in posredno za razvoj športne panoge in na lokalni ravni v okviru planinskega društva, kluba, ki bo izpadel iz sredstev javnega sofinanciranja!

Prosimo, da vsi, ki ste registrirani v klubih in odsekih (alpinistični kadri - tečajniki, pripravniki, alpinisti, alpinistični inštruktorji, športni plezalci, tekmovalni turni smučarji, tekmovalni ledni plezalci), to obvestilo SPREJMETE KOT RESNO OPOZORILO in v mesecu decembru opravite e-izobraževanje.

Prosimo tudi vodstvo društev, da opozori svoje člane in poskrbi, da bodo opravili e-izobraževanje.

Veljavnost protidopinškega izobraževanja je 2 leti, povezavo in vse potrebne informacije dobite na spletni strani Slovenske protidopinške agencije SLOADO https://www.sloado.si/  vključno z navodili, ki jih dodajamo tudi v priponki.

Navodila (PDF)

POMEMBNO: Ob prijavi v razdelku »course/resource language« izberete »slovenian«, da boste lahko dostopali do tečajev v slovenskem jeziku.

POMEMBNO: Ob registraciji je potrebno izbrati pravilno mednarodno zvezo. Spremeniti jo lahko kasneje tudi pod svojim profilom (My Profile) in sicer:

 • planinstvo-športno plezanje = Sport Climbing (IFSC)
 • planinstvo-alpinizem = Mountaineering and Climbing (UIAA)
 • planinstvo-tekmovalno turno smučanje = Ski Mountaineering (ISMF)
 • planinstvo-tekmovalno ledno plezanje = Mountaineering and Climbing (UIAA)

ŠPORTNIKI, POZOR:  pri  registraciji  v  razdelku  »level  in  sport«  kategorizirani športniki olimpijskega, svetovnega,  mednarodnega  ali  perspektivnega  razreda  izberete  »International level athletes«,  ostali kategorizirani (državni, mladinski razred) in registrirani športniki pa »National-level athletes«.

PREDLOG: E-izobraževanje vam bo vzelo 2 do 3 ure časa. Izobraževanje je zanimivo, saj kot športniki dobimo vse osnovne informacije o čistem športu, ki so pomembne za splošno razgledanost vsakega od nas. Na koncu vas čaka krajši test in ko ga opravite se podatek vpiše v bazo, vam pa izda PDF certifikat. E-izobraževanje lahko izkoristite kot prijetno druženje, seveda ob upoštevanju PCT pogojev.

Podlaga protidopinškega e-izobraževanje je revizija dokumenta "Pogoji, pravila in kriteriji za registriranje in kategoriziranje športnikov v Republiki Sloveniji",  ki je stopil v veljavo s 1. 1. 2021 in ga je sprejel Strokovni svet Republike Slovenije za šport na 12. redni seji dne 15. 12. 2020.

Sprejeti so bili novi kriteriji, ki v točki 2.2.9 pravijo:
Za pridobitev tekmovalne licence, za športnike od vključno 14. leta dalje, je pri posamezni NPŠZ zahtevano opravljeno protidopinško e-izobraževanje ALPHA (novo ime izobraževanje ADEL), ki ga predpisuje Slovenska antidoping organizacija (SLOADO), pri čemer mora športnik pridobljeni certifikat o e-izobraževanju priložiti vlogi za pridobitev tekmovalne licence.

 https://ka.pzs.si/novica.php?pid=15373
Komentarji - vidni samo prijavljenim!

Prikaži več novic

 
 
Oblikovanje, zamisel in izdelava: Bran©o   Gostujemo pri: MojStrežnik.com
Zadnji komentarji